Няма открити случаи на СПИН във Великотърновска област тази година
Няма открити случаи на СПИН във Великотърновска област тази година. Това отчитат от специализирания кабинет в Регионалната здравна инспекция в старата столица. За последните пет месеца и половина там са се изследвали близо 200 човека. Данните бяха оповестени по повод Международният ден на съпричастност със засегнатите от СПИН.
Кабинетът по СПИН е създаден през 2003 година. От тогава до сега там са се изследвали близо двайсет хиляди души. Почти всяка година откриват случаи на заразени с коварния вирус. За миналата година заразените са били трима.
Два са начините за тестване за СПИН - с венозна кръв, при който резултатите са готови след седмица и бърз, който става само за петнайсетина минути. При положителен реактив се правят тестове в Националната потвърдителна лаборатория, ако резултатът и там е положителен се излиза от анонимност.
За първи път Международният ден за съпричастност със засегнатите от СПИН се отбелязва през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, а в Европа през 1992 г., когато са раздадени повече от 100   000 червени панделки по време на концерт на Фреди Меркюри на стадион „Уембли“ във връзка с борбата срещу СПИН.


Йовка Драганова
15 Май 2017 | 17:42
Тагове: СПИН, РЗИ, изследвания

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook