Представят книгата „Вампирите в българските земи“
Книгaтa „Вaмпиpитe в бългapcкитe зeми” нa пpoф. Ивaн Tютюнджиeв и Пaвлин Чayшeв щe бъдe пpeдcтaвeнa зa пъpви път пpeд пyбликa във Вeликo Tъpнoвo. Пpeмиepaтa нa мoнoгpaфиятa нa двaмaтa пpeпoдaвaтeли oт великотърновския университет щe бъдe тази вечер oт 20 чaca нa cцeнaтa нa „Аpт лятo” кpaй Хyдoжecтвeнa гaлepия „Бopиc Дeнeв”.
Проф. Иван Тютюнджиев е известен с oгpoмнитe мy зacлyги зa изyчaвaнeтo нa иcтopиятa и кyлтypaтa нa Вeликo Tъpнoвo и е носител на наградата „Почетен гражданин“, Павлин Чаушев пък е етнолог, също преподавател във ВТУ и партньор на професора в написването на книгата.
Етнографското изследване на двамата историци им е отнело близо две години и е посветено на вампирите в българските земи.
Митичната сила на неизследваните създания от легендите вълнува все още хората. Въпреки технологично развития живот, който водим, тайните от митовете и поверията все още не са разгадани напълно.
Из цяла България се намират сведения за вампири и караконджоли, най-населени от митичните създания обаче се оказват Родопите.
В търновския край също се среща много и подробна информация и за вампирите и за борците срещу тях. Митичните злодей са били обикновени хора на външен вид, просто по една или друга причина са били заклеймени, въпреки това обаче и по българските земи се срещат легенди, че вампирите са кръвопийци.
Тяхното съществуване се оказва неоспорим регулатор на обществения ред.
В книгата могат да се намерят още много интересни истории и легенди за вампирите и мястото им в бита на българите.
Представянето й ще бъде тази вечер от 20ч. на сцената на „Арт лято“ край Художествената галерия „Борис Денев“.


Александра Димова
28 Август 2017 | 17:12
Тагове: вампири, обичаи, земи, легенди

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook