Безплатна силанизация на зъбите на деца от 5 до 9 години
Започна кампанията по силанизация на детските зъби в Центъра за дентално здраве във Велико Търново и ще продължи до 20- ти ноември. По програма на Министерството на здравеопазването процедурата е безплатна за децата от 5- 8 години. Какво представлява силантите и как родителите могат да се възползват от възможността – вижте в следващия репортаж.
Силантът представлява специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Поставянето му предпазва децата от развиването на кариес, тъй като образуват бариера между зъба и бактериите.
Манипулацията е абсолютно безболезнена и дори не се използва машина при извършването й.
Същността на процедурата е вдлъбнатините на детските зъби да бъдат запечатани, за да не се образуват кариеси по зъбите, върху които често остава храна.
По програмата лекарите по дентална медицина, работят съвместно с детските градини в областта, където дори се организират прегледи на място и превоз до кабинетите в стоматологията във Велико Търново. Всяко дете до 9 години има правото да се възползва от безплатната силанизация. Единственото, което се изисква е писмена декларация за съгласието на родителите.


Александра Димова
2 Октомври 2017 | 18:48
Тагове: силанизация, зъби, деца, програма

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook