Клиника на открито в деня за борба с диабета
Десетки търновци се изследваха в четири кабинета на открито в световния ден за борба с диабета. 500 000 човека в България страдат от заболяването като 200 000 от тях не го знаят. За това профилактичните изследвания са изключително важни за здравето ни, коментират специалисти от РЗИ Велико Търново.
Клиниката на открито дава възможност на желаещите да се изследват безплатно за СПИН, диабет, белодробни и сърдечни заболявания.
Броят на болните от диабет у нас непрестанно расте, показва статистиката. Ефективното лечение, може да намали усложнения от заболяването с до 50%.
Важно е диабетно болните да спазват определен режим на хранене, който да е изготвен от ендокринолог. В последните години се наблюдава тенденция диабетиците да си изготвят сами режима, позовавайки се на статии в интернет. Това според доктор Моминска крие сериозни рискове и може да доведе до повишаване на кръвната захар или хипогликемия.
Хранителният режим е индивидуален и зависи от формата на диабета и се назначава след серия от изследвания. Освен измерването на кръвната захар, изключително полезно е и изследването за дихателни заболявания при пушачи.
Клиниката на открито се проведе в парк Марно поле в рамките на два часа. Желаещите да се изследват бяха много и дори чакаха на опашки.


Десислава Колева
14 Ноември 2017 | 16:48
Тагове: диабет, болест, борба, изследвания, клиника

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook