Студентски работи на първия випуск на ФИИ са подредени в изложба
Близо 60 студентски работи на творци от първия випуск на Факултета по изобразително изкуство са представени в изложба. Поводът за експозицията е 50 – та годишнина от завършването на творците. Идеята за изложбата е на великотърновския художник и изкуствовед проф. Цанко Петров.
Проф. Цанко Петров е един от 22 – та студенти, които завършват първи изобразително изкуство във Велико Търново. Освен това е и първият аспирант на Факултета по изобразителни изкуства. По – голямата част от студентски работи, представени в изложбата, са част от негова лична колекция.
Известният проф. Васил Стоилов е сред преподавателите на випуска. Негов асистент, сега професор, е Спиридон Борисов.
Изложбата показва какъв е бил работния процес тогава и какви са били изискванията на преподавателите. В онзи период е имало изключителна самодисциплина сред студентите, разказва проф. Цанко Петров. Днес отношението към обучението, и към самото рисуване е променено, казва творецът.
Сред творбите в експозицията можем да видим и портрет на първия декан на Факултета доц. Михаил Кац. (клип 143) В центъра на изложбата пък е голямо пано, представящо портрети на всички преподаватели от 73г. Изложбата ще остане в Изложбени зали до 30 ноември.


Десислава Колева
14 Ноември 2017 | 16:51
Тагове: изложба, випуск, Факултет по изобразителни изкуства, ВТУ

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook