Обучават областни експерти по равнопоставеност на половете
През 2016 г. у нас е приет Закон за равнопоставеност между жените и мъжете, който урежда механизма за участието на жените в политиката и в икономиката. У нас няма квотен принцип. Липсва стратегия, въпреки че според данните образователното ниво на жените на ръководни постове е по-високо от това на мъжете, но това не се отразява на заплащането им.
Министерството на труда и социалната политика организира във Велико Търново обучение на областни координатори на 28те области в страната, които ще се обучават като експерти в равнопоставеността на половете.
Необходимо е ясно очертаване на действителната роля на жената в управлението на страната по нива и различни аспекти на дейност, в частност на жените на лидерски позиции. Нужна е оценка на състоянието и практиката в напредналите страни и у нас, тенденциите и перспективите.
България се е придвижила с 10 пункта нагоре за последните 2 години, в класацията на страните от ЕС, заради добрите показатели за равнопоставеността на половете у нас.
Жените в България получават около 15% по-ниско заплащане от мъжете. Цифрите са под средните 16% за ЕС, но въпреки това разликите са факт.
Проблеми свързани с половата дискриминация у нас са и домашното насилие, домакинските задължения, майчинството, което понякога води до загуба на квалификация и работно място, както и домакинските задължения.
В някой аспекти обаче сме на първо място в Европа.
Работата на обучените областни координатори ще бъде да следят и оценяват толерантността на институциите и спазването на закона за равнопоставеност, а според данните от регионите Министерството на труда и социалната политика ще продължава да гради стратегии до пълното премахване на половото разделение.


Александра Димова
16 Ноември 2017 | 15:57
Тагове: равнопоставеност, полове, мъже, жени

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook