190 години от рождението на Петко Рачев Славейков
На днешния ден преди 190 години във Велико Търново е роден именитият възрожденец и будител Петко Рачев Славейков.
В негова чест днес къщата – музей, в която е роден, бе с отворени врати, а екскурзоводи от Регионалния исторически музей разказваха на посетителите за живота на твореца.
През 1843 г. започва учителска му дейност. Той е един от най-активните ръководители на борбата за независима българска църква. Участник в Руско-турската освободителна война.
През 1879 г. е депутат в Учредителното събрание, деен участник в изработването на Търновската конституция, бележит поет и писател и журналист - един от създателите на новобългарският книжовен език.
Във Велико Търново и страната има десетки улици, училища и площади, които носят името на Славейков.
Родната му къща е реставрирана през 1971 г. Пред нея е поставен паметник изработен от скулптора Благой Илиев.
През годините е имало различни предложения в Търново да се създадат паметници и алеи в които да бъде включен и именития възрожденец, но нещата, които правим днес, за да пазим паметта на знаковите фигури в историята ни, не са много.
Неговото творчество и политическата му дейност до днес напомнят на нас българите за онези истински важните неща в живота, а именно – обичта към родината, любовта, семейството, подкрепата, вярата и силата да отстояваш себе си и своите идеи.


Александра Димова
17 Ноември 2017 | 15:47
Тагове: П. Р. Славейков, годишнина, рождение, дейност

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook