Учениците от СУ „Емилиян Станев“ се сдобиха с телескоп
Работата по европейска програма даде възможността на учениците от Средно училище „Емилиян Станев“ да се сдобият с телескоп, с който ще упражняват познанията си по астрономия.
В тригодишната рамка на проекта децата ще изучават усилено науката на звездите и планетите, ще ги наблюдават и ще се обучават как да работят с професионални платформи за космически изчисления.
С астрономическа изложба учениците от клуба по евроастрономия поставиха началото на своята 3-годишна работа, която ще ги запознае с космическите тайни. На предварителен бинарен урок те са се запознали с планетарните богове, чиито лица и истории също бяха част от експозицията.
Участниците в проекта са от 5-ти до 9-ти клас, а това, което най-много ги вдъхновява да изучават планетите и звездите е новият телескоп, с който ще упражняват знанията си и на практика.
В рамките на занятията по евроастрономия освен редовните си занятия, учениците ще посещават училища и в други държави, партньори в същия проект. Първото им пътуване ще бъде още през месец април.
Освен телескопа, учениците от астрономическия клуб ще получат и таблети, както и познания за дигиталната обработка и работа с данни, които обучението по физика, астрономия и математика ще им предоставят.
Преди дни е било избрано логото на проекта. Две от рисунките на търновските деца са участвали във финалната селекция, но ученик от Португалия е спечелил надпреварата.
В изложбата, която представиха днес в училището, екипът от „Евроастрономия“ показа труда на децата, които са взели участие в класацията за лого на европейската програма.


Александра Димова
16 Януари 2018 | 18:17
Тагове: Емилиян Станев, телескоп, програма, астрономически клуб

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook