Цветомир от Ресен е превърнал дома си в зоокът
Цветомир Чекелев от с. Ресен е превърнал дома си в истинска зоологическа градина. Всичко започва, когато е едва на 7 години и спасява гълъб със счупено крило, днес, 35 години по-късно, той се грижи за повече от 500 животни в частния си зоокът.
Голямата слабост на Цветомир са птиците, най-вече папагалите. В двора и в къщата му е имало виетнамски декоративни прасенца, чинчили, все още гледа и пауни, кокошки, юрдечки, пуйки, зайци и морски свинчета, но най-впечатляваща е колекцията от 20 вида папагали, която обаче винаги му се струва бедна.
В птичето му царство има изключително разнообразни, красиви и цветни животни, всеки вид е специален с нещо за него, но най-голяма тръпка винаги са тези животни, които още не е успял да развъди. Поръчва си екземпляри от чужбина и постоянно иска да намира нови, непознати породи.
С увеличаването на животните обаче става все повече и времето, което трябва да им отделя, за това започва да превръща хобито си в бизнес.
Разказва, че утре е последната му смяна в хлебозавода, в който работи и най-накрая е взел решението да се посвети само и единствено на това, което най-много обича.
Някой от папагалите храни ръчно, за да ги обучи от малки да се чувстват комфортно в домашна среда, други пък умишлено оставя диви, защото опитомените птици по-трудно създават поколение. На птичките, които имат малки, всяка сутрин дава сварени, настъргани яйца. Когато някоя женска откаже да мъти мести яйцата при друга. Зависи обаче от вида, разказва Цветомир, защото не всички са добри осиновители.
В спалнята си пък има аквариум със семейство сибирски катерички, от които също се надява на поколение. Следващата цел са бели мини таралежчета и още няколко вида папагали.
И трудът и средствата, които влага Цветомир в животинското си царство са много, но не се оплаква, казва, че знае, че мечти се постигат трудно.


Александра Димова
30 Януари 2018 | 17:19
Тагове: животни, папагали, отглеждане, грижа

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook