Нови 70 000лв за ин витро процедури отпускат на двойки с репродуктивни проблеми
От днес започва кандидатстването за финансиране на ин витро процедури за двойки с репродуктивни проблеми. Фондът на програмата за асистирана репродукция на Община Велико Търново е в размер на 70 000лв, а максималната еднократна помощ за одобрените кандидати е в размер на 2000лв. Приемът на документи за включване в програмата започва от 5 февруари, а крайният срок е 5-ти март. Постъпленията във фонд „Ин витро” са целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми, а предназначението им е за изследвания, процедури и лечение на стерилитет. Максималният размер, който може да бъде получен от Националния фонд е 5 000лв. Общата стойност на една процедура е строго индивидуална, но с включените в нея изследвания, лечения и фактическия опит за зачеване, тя възлиза на най-малко 5-6 000лв.
За разлика от националното финансиране, в което се отпускат средства за до 3 процедури, общинското дава възможност за неопределен брой опити.
През 2016-та година за финансиране на ин витро опити са кандидатсвали 26 двойки и всички те са получили максималната сума от 2 000лв. От стартирането на програмата на Общината, с финансовата й помощ, във Велико Търново са проплакали 50 бебета, от които 11 двойки близнаци.


Александра Димова
5 Февруари 2018 | 16:56
Тагове: ин витро, репродукция, фонд, стерилитет

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook