Селските читалища с неясно бъдеще
Повече от половината селски читалища в Община Велико Търново имат неясна съдба. Финансовият проблем на институциите е актуален, но по-сериозна се оказва липсата на кадри, които да ръководят съставите, тъй като средната възраст на повечето самодейци в малките населени места е над 55-години.
От тази година има повишение във финансирането на читалищата у нас със средно 1000 лева на щатна бройка. Допълнителните пари обаче само балансират разликата в заплатите на служителите, след повишението на минималната работа заплата.
Материалните бази на културните институции масово са в крайно лошо състояние. Освен за поддръжка и ремонт на сградите средства са необходими и за реквизити и костюми на съставите, които често се ползват от десетки хора в продължение на години.
Още по-голям проблем от малкото средства е липсата на млади хора, които да поемат и да участват съставите в малките населени места, което поставя под голям въпрос бъдещето на културните институции. По закон няма разлика във финансирането на читалище в малко село и в центъра на столицата. Годишно обаче в държавата се появяват по около 20 нови читалища, повечето от които с неясна дейност. Във Велико Търново миналата е създадено само едно ново читалище- „Пламък 2016“, което според общинския експерт Георги Чукуров вече развива успешна дейност.


Александра Димова
23 Февруари 2018 | 14:38
Тагове: читалища, състояние, финансиране, състави

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook