Българските предприемачи най-неинформирани за възможностите за Еврофинансиране
Текущия програмен период 2014 – 2020г. за европейско финансиране на малкия и среден бизнес е най-мащабната подкрепа, която предприемачеството в Европа е получавало, ще бъде и последната възможност за безвъзмездно финансиране. България е на последно място в изпълнението на почти всички принципи, които ЕК прилага в работата с фондовете, като най-голям проблем е липсата на информираност за възможностите, които предлагат програмите.
99,8% от икономиката на Европа е изградена от малките и средни предприятия, те осигуряват и над 70% от работните места в съюза. Тъй като това е най-важният сектор от икономиката, политиката на ЕС в момента е ориентирана към това да подпомага тези предприятия. Оказва се обаче, че България отново изостава в спазването на основните 10 принципи на нормативния акт на Европейската комисия. Най-голям проблем е липсата на информираност в българския бизнес. Последните безвъзмездни помощи се отпускат сега, а след 2020-та година предстоят мащабни икономически промени.
По тези програми бизнесът би могъл да кандидатства директно в Брюксел, без да зависи от българската администрация. Процедурите са леки, а компаниите могат да получат средства в размер до 2,5 млн евро. Нито една българска фирма обаче все още не е кандидатствала за тази възможност.
Заради ниската информираност на българските предприемачи, експерти, начело с Веселин Халачев, който участва в борда на директорите на Европейския алианц на бизнеса в Брюксел, са създали българско сдружение, в помощ на малките и средни бизнеси в страната. Основната им цел е обмяна на информация и опит между предприемачите и у нас и на европейския пазар.


Александра Димова
21 Март 2018 | 18:28
Тагове: предприемачество, финансиране, бизнес, кандидатстване, информация

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook