Велико Търново празнува
Велико Търново да бъде обявено за столица на българския дух, за това призова в празничното си слово кметът инж. Даниел Панов. Днес старата столица тържествено отбелязва своя празник. Празненствата тази сутрин започнаха от църквата „Св.40 мъченици“, построена от българския владетел Иван Асен 2-ри, в чест на победата му над Теодор Комнин, на тази дата преди 788 години.
И тази година, въпреки лошото време, празникът започна от храма Св. 40 Мъченици и продължи с шествие с портретите на благодетелите на града.
Велико Търново е един от първите градове, който още преди 140 години избира дата за свой празник – 22 март, символ на приемствеността и величието на българската държава.
Кметът на града Даниел Панов призова парламента да гласува, Велико Търново да бъде обявено за историческа и духовна столица, каквато идея са имали първостроителите на третата българска държава.
От своя страна, председателят на Народното събрание, Цвета Караянчева, обеща да отнесе въпроса до народните представители и поздрави великотърновци.
Въпреки лошото време и тази година празничната програма включи известни музиканти и актьори, както и станалият традиционен стрийт парад. Тържествената програма ще приключи с празничното издание на спектакъла „Звук и светлина“ на крепостта Царевец.


Александра Димова
22 Март 2018 | 16:32
Тагове: Велико Търново, празник, програма, тържества

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook