33 000 акушерки не достигат в България
Очертава се остър недостиг на медицински сестри във Великотърновска област, коментира доц. Диана Димитрова, директор на Великотърновския медицински филиал към Медицинския университет във Варна. От Филиала миналата година са направили проучване на потребностите от медицински специалисти в направление “Здравни грижи” в областта и резултатите са доста обезпокоителни.
През последните 20 години медицинските сестри у нас са намалели с повече 30 000, наполовина е спаднал и броят на акушерките. Според изискванията на Световната здравна организация, на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, а у нас се падат едва по 300.
15% от останалите, сега работещите медицински специалисти пък са в пенсионна възраст.
Вече 3-та година, след възстановяването му, филиала на Варненския МУ във Велико Търново обучава специалисти за медицински сестри и акушерки. Приемът се изпълнява всяка година, а желаещите стават повече, казват от ръководството. Въпреки това, според статистиката липсите са толкова големи, че е трудно да бъдат балансирани.
В професията обаче има много възможности за реализация.
Медицинският колеж във Велико Търново обявява прием на 20 бъдещи медицински сестри и на 20 акушерки за следващата учебна година. Курсът на обучение е 4-годишен и се кандидатства с тест по биология. В помощ на кандидатите през лятото ще бъде проведен и подготвителен курс.


Александра Димова
23 Март 2018 | 15:44
Тагове: акушерки, медицински сестри, недостиг, криза, специалисти, здравеопазване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook