Започва кампания „Търсят се лидери за свят без туберкулоза“
На 24-ти март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата. По данни на Световната здравна организация през 2017 г. почти 11 милиона души са се разболели от туберкулоза и близо 2 милиона от тях са починали от болестта. Въпреки значителния напредък през последните десетилетия в борбата с туберкулозата, заболяването продължава да бъде една от първите петнайсет причини за смърт. За щастие тенденцията в България е, че болните значително намаляват.
Инициативите за световният ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведат под мотото „Търсят се лидери за свят без туберкулоза“.
Темата на мотото се фокусира върху поемането на ангажимент от страна на политици, кметове, депутати и лидери на общността, на хора, засегнати от туберкулоза. Всички те могат да бъдат лидери на усилията за прекратяване на туберкулозата в района, в който живеят и работят.
Намаляването се дължи на предприетите координирани дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво. Въпреки това заболяването все още е факт, най-вече в маргинализираните общества. По тази причина информационните кампании тази година ще бъдат насочени освен към децата и младите и към малцинствените общества в страната.
Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката й са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.


Александра Димова
23 Март 2018 | 15:46
Тагове: туберкулоза, борба, превенция, здраве

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook