Апелативен съд -ВТ : вторият по натовареност в страната
1678 дела са разгледали миналата година съдиите от Апелативен съд Велико Търново, по които са провели 800 заседания и са решили 1502 дела. Броят им е рекордно повишен в рамките на последните 10 години. Увеличаването е най- високо при търговските и наказателни дела, информира Янко Янев, председател на Апелативен съд Велико Търново.
Апелативен съд Велико Търново се нарежда на второ място по натовареност като се приближава все повече до този в София. Повишения брой на делата за разглеждане се дължи на промени в процесуалните закони, посочи Янко Янев. 88 молби за условно предсрочно освобождаване са постъпили през миналата година.
Великотърновският апелативен съд страда от липса на щатни бройки. Значително увеличения брой дела се разглеждат от по- малко съдии. Вместо 17 в момента работят само 14, а до края на година предстои да се пенсионира още един.
Двама съдии от Габрово и Плевен са командировани временно за три месеца във Велико Търново с цел облекчение на работата, добави още Янко Янев.
Повече от 3-4 години не е провеждан конкурс за избор на нов съдия. Висшия Съдебен Съвет днес на заседание трябва да реши дали да обяви конкурси за свободните позиции.


 
24 Април 2018 | 16:48
Тагове: съд, Апеалтивен, съдии, натоварен

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook