Започва кампания против премахването на Емилиян Станев от учебната програма
Вълна от недоволство донесе новината, че експерти от МОН искат да преустановят изучаването на творчеството на Емилиян Станев в начален курс на обучение. По този повод културни дейци от Велико Търново, на чело с д-р Радка Пенчева - уредник в къщата музей на Емилиян Станев, започват кампания против решенията на министерството. Засега получават подкрепа в социалните мрежи, а следващата стъпка е отворено писмо до министъра на образованието и науката.
До сега Емилиян Станев се изучаваше в началните класове с няколко свои знакови произведения.
Като носители на авторските права на писателя, д-р Радка Пенчева и нейни колеги и съмишленици, разказаха, че интересът към произведенията на Емилиян Станев от чужбина е огромен и всяка година той се издава в превод в редица държави по света. У нас обаче експертите, чиято е отговорността за учебните програми, не смятат, че той е нужна част от образованието.
В новият план за учебната програма са включени чуждестранни автори като британския класик Джералд Даръл, чиято роля е да запълни тематичния модул „Човекът и другите“ като среща учениците с анималистиката в литературата.
Тъй като Къщата-музей на Емилиян Станев във Велико Търново е филиал на Националния литературен музей, подкрепа за спасяването на творчеството на бележития търновец инициаторите ще получат и от ръководството на националната структура. Следващата стъпка е изпращането на отворено писмо до властта и гражданите с апел да запазим правото на децата в България да се докоснат до литературните ценности на бележития автор.


Александра Димова
29 Май 2018 | 19:41
Тагове: Емилиян Станев, учебна програма, протест

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook