България – единствената държава в света, спасила своите евреи
Професори, учени и изследователи от България и от целия свят станаха част от научната конференция по повод 75-тата годишнина от спасяването на българските евреи, която бе организирана от ВТУ начело с проф. Пламен Павлов и доц. д-р. Николай Кънев. Конференцията се проведе под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов.
България е единствената държава в целия свят, спасила своите сънародници евреи, благодарение на българския политически и културен елит. През 1943 година около 50 000 души не са заминали за лагерите на смъртта.
В двудневната конференция бяха представени над 20 доклада, свързани с проблематиката от учени, изследователи и публицисти. Участниците във форума представиха пред журналистите резолюция, в която отбелязват десет важни факта за спасяването на българските евреи през 1943 година. Документът ще бъде разпространен до различни институции и ще бъде публикуван в различни университетски и научни издания и книги.
Открита бе и документална изложба „Страната на спасените евреи“, , която е дело на Израелско-българския институт и Филмова студия „Време“, реализирана с подкрепата на Министерството на културата. Експозицията представи непоказани до момента писма, доклади, телеграми и документи, свързани с участието на България във Втората световна война и със спасяването на 50 000 евреи от концлагерите, както и за ролята на цар Борис III , българският елит и общество в хуманното дело.


Александра Димова
18 Юни 2018 | 15:36
Тагове: евреи, спасяване, документи, конференция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook