Стотици жилища във Велико Търново стоят празни
Цените на недвижимите имоти във Велико Търново са стабилни вече няколко месеца и са достигнали най-високата си стойност за последните 10 години, когато точно преди финансовата криза пазарът беше силно динамичен. Въпреки възхода и раздвижването обаче при стотици домове се наблюдава феноменът „тъмни прозорци“ - необитаеми жилища, в които от години не се живее и не се отдават под наем.
Според експерти завишението в цените на недвижимите имоти в областта за първите шест месеца на 2018-та година, спрямо второто полугодие на предходната, е между 7 и 10%. Търсенето на ново строителство, както и покупките „на зелено“ продължават да са най-актуални в сделките с имоти.
Стотици са обаче необитаемите апартаменти в града, най-вече в по-старите кооперации и жилищни блокове.
Има и собственици, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-подходящ момент за продажба. За тях обаче е важно да знаят, че дори и да се постигне значителен ръст на цените, което брокерите не очакват, стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва, коментира още Нели Драгиева. Според прогнозите динамиката в пазара на имущество ще се задържи.
Раздвижване има и в търсенето на имоти под наем. До скоро във Велико Търново предимно студенти са търсели жилища под наем, докато в последната година стават все повече младите семейства, както и работници от други градове в търновски предприятия, които наемат апартаменти в старопрестолния град. Драстични промени в стойността на наемите също не се очакват.


Александра Димова
18 Юли 2018 | 16:59
Тагове: имоти, жилища, блокове, сгради

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook