Община Велико Търново с два нови социални проекта
На извънредна сесия вчера Великотърновският общински съвет гласува кандидатстването на Община Велико Търново по два социални проекта. Единият за изграждане на центрове за грижа за лица с умствена изостаналост в с. Церова Кория и център за възрастни хора във Велико Търново.
По картата за услуги, определени по Плана за изпълнение на националната стратегия за дългосрочна грижа ще бъдат разкрити четири центъра за грижа за лица с умствена изостаналост в с.Церова кория. След като процедурите започнат е необходимо да се обособят парцелите в землището на селото, а след това да стане и узаконяването им в Държавен вестник.
С проект „Осигуряване на достъпна среда в сградата на Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Церова кория” ще кандидатства още Община Велико Търново по програмата „Красива България”. Предложението бе подкрепено вчера на извънредната сесия на местния парламент. На нея съветниците дадоха и съгласие Общината да осигури съфинансиране на дейностите в размер на 9 хиляди лева с ДДС. Общата стойност на проекта е 60 хиляди лева.
Ще се кандидатства за разкриване и на Център за грижи за възрастни хора в невъзможност да се обслужват с капацитет 15 места. Той ще се помещава в бивша детска ясла на ул. „Симеон Велики” във великотърновския квартал „Кольо Фичето”. В този център ще бъдат настанени обитатели от дома в Пчелище, чието закриване предстои. Комплексът за социални грижи ще се реализира по ОП „Региони в растеж” с безвъзмездна финансова помощ в размер на 2 760 000 лева.


Александра Димова
20 Юли 2018 | 17:02
Тагове: стари хора, проект община,

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook