Деца от арт резиденцията в Горна Липница с възстановка на битката в "Дядопановата кория"
Поредното издание на Арт резиденция „Старото училище” събра творци от Европа, Аржентина и Индия в Горна Липница. Според организаторите революцията е коренен поврат в обществено-икономическите условия, точно по тази причина те са избрали темата на тазгодишното издание - „ритуална рЕволюция“.
Индийката Пауел Сутрадар, живееща във Франция, споделя идеята, че революцията в мисленето и поведението на едно общество се корени в споделените ценности и взаимопомощта. В Горна Липница тя възнамерява да изплете стълбица от дрехи, събирани от местните жители, върху която ще се проведе ритуал за ядене на хляб без ръце. И английският художник Фреди Дарк допълва идеята. В момента Фреди разговаря с местните жители на Горна Липница и детайлно изучава кои са техните любими и най-досадни рутинни обичаи.
Дошла в Горна Липница чак от Аржентина, Паула Бели споделя, че днес хората по света се чувстват свободни да изразяват своята мъка, но не се чувстват напълно свободни да дават израз на удоволствията, които изпитват. Затова тя пита хората в селото с какъв жест на тялото биха изразили момент на огромно удоволствие, а колекцията от движения и мимики ще превърне в цялостен танц, изигран върху картата на света.
Духът на ритуалната революция е заложен във фестивалната програма на Арт резиденция „Старото училище”, разказват организаторите.
Във фестивалната програма тази година е включена възстановка на битката между четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър с турските войски. Тя ще се проведе на мястото, където преди 150 години се е състоял епичният сблъсък при който 3000 аскери нападат 120 български четници. Във възстановката ще участват деца от както от България, така и от целия свят. Те са част от детската школа към Арт резиденцията. Ръководител ще бъде Пламен Петров.
В петък, на 10 август, от 19,00 часа, в Горна Липница ще бъде представена възстановка на битката в „Дядопановата кория“. А от 21,30 часа гостите ще могат да се насладят и на ритуала Нестинарство.


Александра Димова
8 Август 2018 | 16:33
Тагове: Горна Липница, арт резиденция, деца, възстановка, битка, "Дядопановата кория"

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook