Нови открития в местността Френкхисар
На гроб със скелет, обици и други предмети, се натъкна още в първите дни на разкопките археологическият екип на проф. Д-р Хитко Вачев в местността Френк-хисар. Най-вероятно става въпрос за гроб датиращ от 13в., от времето на царуването на Иван Асен втори.
Средновековният манастир „Френкхисар” се намира на около 300 метра югоизточно от Балдуиновата кула на крепостта Царевец. След поредица от археологически сондажи в продължения на десетилетия и дългогодишно проучване на исторически документи, проф.д-р Хитко Вачев локализира вярното място . Така екипът му се натъкнал на архитектурните останки на „ средновековен храм''. След поредица от разкопки е разкрита голяма част от архитектурните останки на храма, около който е съществувал вероятно и царски манастир. Според археолозите и проучените писмени източници, храмът вероятно е строен в началото на XIII век и е функционирал през XIII-XIV век, около времето на царуването на Иван Асен II.
По думите му именно земята е успяла през годините да съхрани този храм. Разрушенията са предизвикани предимно от човешка намеса, особенно в 20 век, тъй като там е бил разположен жилищен квартал предимно с роми. Само преди броени дни след като археологическият екип поднови разкопките, се натъква на ново откритие.
В разкопките участват момичета от клуб по археология, които миналото лято помагаха на археолозите в местността“Ряховец“ край Горна Оряховица. Момичетата споделят, че за няколко дни са научили много от историята ни благодарение на разказите на професор Хитко Вачев.
Сред находките на екипа са монети, обици и керамични предмети. Тепърва предстои да се установява произходът им.


 
23 Август 2018 | 16:34
Тагове: Франкхисар, разкопки, скелет, манастир

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook