Незрящи ли сме за хората с увредено зрение?
Липсата на достъпна среда, сложната процедура за осигуряване на безплатни помощни средства, ниската трудова заетост и трудното интегриране са основни проблеми за слепите хора във В.Търново и в страната. Това коментира незрящия Валери Николов, според който гражданите трябва да се отнасят със снизхождение към хората с намалено зрение. Незрящите хора в България все още се сблъскват с редица трудности, като недостъпна градска среда и ниска инвалидна пенсия. Валери Николов от 33 години е напълно незрящ. Според него най-трудната част от това да си сляп, е да накараш хората да преминат отвъд собствените си предубеждения и очаквания и да се отнасят със снизхождение.
Според Валери незрящите хора трудно се интегрират на пазара на труда, но увреждането не е бариера да бъдат назначавани на работа.
Не са малко и измамите със ТЕЛК. Хората се преглеждат предварително и отиват с готови фалшиви документи при комисията, като по този начин си осигуряват още един допълнителен доход, коментира още Николов.
Скъпите очни операции и скъпите лекарства са проблеми, с които допълнително трябва да се справят незрящите, наред с тези ежедневни нужди, които имат всички.Най-важното от всичко е да съхранят висок духа си и да не губят надежда, че ще успеят допълва още Николов.


 
19 Септември 2018 | 17:44
Тагове: незрящи, ТЕЛК, работа, заетост, интегриране

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook