833 г. от въстанието на Асен и Петър
С празнична света литургия в църквата Св. Димитър Солунски започнаха тържествата по повод 833-годишнината от въстанието на братята боляри-Петър и Асен. След това продължиха с литийно шествие с иконата на Св.Димитър, което завърши в двора на храма.
26 октомври е ден, който ни връща към едно от най-славните и големи събития в историята на старопрестолния Търновград, заяви в двора на църквата “Св. Димитър Солунски” кметът на старата столица Даниел Панов. В нея преди 833 години смелите, мъдри и далновидни братя Петър и Асен, уповавайки се на закрилата на небесния покровител на Търновград Св. Димитър, вдигат въстание и побеждават Византийската империя.
Празнично слово по случай Деня на строителя произнесе инж. Любомир Шербетов, председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България
Празничната програмата продължи с благодарствен молебен, благослов към работещите в строителството, беше осветен и рибен курбан, от който опитаха всички гости. Тържеството приключи с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Искра“.


Соня Симеонова
26 Октомври 2018 | 19:01
Тагове: празник, Димитровден, въстание, Асен и Петър

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook