Тема: 55- години от създаването на ВТУ
С представяне на сборник “Първа аудитория“, публични лекции, тържествено събрание и концерт, великотърновският университет ще отбележи 55-та годишнина от създаването си. Събитията започват на 31 октомврс с тържествено събрание по повод Деня на народните будители. Празнично слово ще произнесе проф. Пламен Павлов
Великотърновският университет поставя началото си през 1963 година. Обединени от идеята да възродят старите културни традиции на престолния Търновград, да събудят евтимиевския реформаторски и родолюбив дух, проф. Александър Бурмов и проф.д-р Пеньо Русев създават първият извънстоличен университет, с названието Висш педагогически институт "Братя Кирил и Методий". Първите 340 студенти се обучават в четирите специалности - Българска филология, Руска филология, История и Изобразителни изкуства. Днес специалностите са около 40.
Званието Почетен доктор на ВТУ ще бъде връчено на негово високопреосвещенство Струмишкия митрополит Наум за неговите заслуги с решение на Академичния съвет. Предложен е от Богословския и Историческия факултет. Представянето на сборника „Първа аудитория“ също е част от инициативите по повод 55 годишнината от създаването на университета.
Програмата по повод годишнината предвижда още , връчване на почетни плакети на държавни и неправителствени организация, които имат принос в утвърждаването на висшето учебно заведение , академични слова, публични лекции, тържествено събрание и концерт. На празничните прояви са поканени да присъстват преподаватели от няколко университета, с които ВТУ си сътрудничи успешно през годините, обяви още ректорът.


Соня Симеонова
29 Октомври 2018 | 14:52
Тагове: ВТУ, 55 години, честване, програма

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook