Връчиха инсигниите “Doctor honoris causa” на Струмишкия митрополит Наум
Ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо Бонджолов връчи почетните инсигнии -Доктор Хонорис Кауза на Негово високопреосвещенство Струмишкия митрополит- Наум.Церемонията се състоя днес във ВТУ Св.св. Кирил и Методий“
Тържествената церемония, на която присъстваха студенти, преподаватели, духовни лица и гости от Македония, се състоя днес в Ректората на Великотърновския университет. Награждаването на митрополита е с решение на Академичния съвет по предложение на Богословския и Историческия факултет за заслугите му към православната църква и развитието на българо-македонските отношения. Новият доктор бе представен от доц. д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет . Той подчерта, че Негово Високопреосвещенство е безспорно един от най- уважаваните авторитетни и достойни архиереи на Македонската православна църква.
Той е един от инициаторите на искането на Македонската православна църква да бъде призната за дъщерна на Българската православна църква, а последната да бъде обявена за църква майка на Македонската православната църква“, посочи още доц. Кънев. Негово Високопреосвещенство проф. д-р Наум Илиевски, митрополит Струмишки, е удостоен с най-високото почетно звание на Великотърновския университет за безспорните му заслуги към православната църква като един от видните съвременни богослови, учени, писатели и преводачи както и за утвърждаването на духовните, културните и академичните връзки с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
В своето академично слово митрополит Наум благодари за оказаната чест и сподели, че освен професор, той продължава да е и студент, и към момента разработва докторски труд за християнската психотерапия, който предстои да бъде завършен. На церемонията присъстваха освен ректорът на Великотърновския университет, председателят на Общото събрание проф. д-р Радослав Радев, проф. дн Вихрен Бузов, зам.-ректор по управление на качеството и акредитацията, доц. д-р Димитър Димитров, зам.-ректор по международната дейност, доц. Евгений Николов, декан на Православния богословски факултет, представители на академичната общност и студенти.


Соня Симеонова
7 Ноември 2018 | 16:54
Тагове: Наум, митрополит, ВТУ

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook