Пчеларите излизат на национален протест на 10 декември
С около 60% е намалял добивът на мед тази година. Това отчитат от Областния съюз на българските пчелари. Една от основните причини е високата смъртност сред пчелите, която се е увеличила драстично заради употребата на пестициди от земеделските производители. Поради неглижирането на сектора от страна на Министерството на земеделието, пчеларите излизат на протест на 10 декември.
Намалелият добив на мед тази година е резултат от продължителните валежи, каза Тодор Найденов - почетен председател на Областния съюз на пчеларите. Докато в минали години износът на мед е достигал между 12 и 15 тона, сега ще бъдат изнесени между седем и осем хиляди. Смъртността на пчелите се е увеличила драстично заради употреба на пестициди забранени от Европейския съюз. Според Найденов, разминаването на данните идва от това, че заради бюрокрацията част от пчеларите не регистрират всяка една смъртност на пчелно семейство, а министерството неглижира проблемите на пчеларите. Поради тази причина пчеларите излизат на протест.
Бъдещето на сектора е неясно, а пчеларите настояват за прозрачност. Те апелират за подкрепа на обществеността за опазване на пчелните семейства
В протестна декларация на пчеларите е писано искане за заплащане на такса опрашване за всяко регистрирано пчелно семейство на стойност по 60 евро годишно. Според Найденов на европейско ниво предложението има шанс. Декларацията има и искане за криминализиране на нерегламентираното третиране на земеделски култури. Пчеларите ще настояват и да се следи за нелегалния внос на забранени пестициди в България.


Соня Симеонова
28 Ноември 2018 | 18:21
Тагове: пчели, пчелари, протест, финансиране

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook