Американският посланик Ерик Рубин на посещение във Велико Търново
Посланикът на САЩ Ерик Рубин днес бе на посещение във Велико Търново. Въпросите, които бяха обсъдени между България и Америка са сътрудничеството между американското посолство в София и Великотърновския университет, както и договорите му с учебни заведения в САЩ.
Във Великотърновския университет по-рано през деня Ерик Рубин изнесе публична лекция на тема:“България, Америка и общото ни трансатлантическо бъдеще“. След лекцията посланикът на САЩ бе на официална среща с Даниел Панов. Кметът на Велико Търново заяви, че двамата днес са посетили кризисния център в село Балван, където посланикът е имал възможност да се запознае с обстановката и работата с децата.
След официалната среща, посланикът коментира, че Америка се стреми и разглежда всякакви възможности да подобрим сътрудничеството в областите, в които това може да се направи.
По отношение на икономическите отношения между Америка и България Рубин коментира, че има и че може да се постигне напредък по отношение на подкрепата на американските инвестиции, като това да доведе до нови компании, търговски мисии, но също така да се поощрят българските инвестиции в САЩ, така,че процесът да бъде двустранен. Рубин коментира още и силно развитата туристическа индустрия като област на сътрудничество между Америка и България.
В областта на медицината посланикът коментира, че вече има много американски студенти в българските медицински университети, както и доста български лекари, които работят в САЩ, затова тази област също ще бъде предмет на по-нататъшно сътрудничество.
Рубин заяви още, че отпадане на визите на българите за пътуване в САЩ в близкосрочен план вероятно няма да се случи, защото това би изисквало промяна на законодателството на закона от конгреса, но междувременно Америка прави всичко възможно да улесни получаването на визите.


Вяра Димова
29 Ноември 2018 | 18:14
Тагове: САЩ, посланик, посещение, Велико Търново, визи, българи

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook