Търсят се 80 доброволци за борба с бедствията на територията на Великотърновска област
140 са доброволците в 10 формирования за борба с бедствията на територията на областта. От тях 42-ма са на територията на В.Търново. Общата бройка на доброволците за страната е 3053-ма човека във 227 доброволни формирования. Това стана ясно от проведения в Старата столица семинар на доброволните формирования, а поводът е 5 декември - Международният ден на доброволеца.
Това са хора, които можем да изкараме на момента да помогнат при бедствия. Те са обучени, екипирани и застраховани и ефективно. Могат да се включат в спасителните дейности, каза гл. комисар Костадин Чифлигаров каза още, че незаети места се финансират от държавата и предложи за попълване бройката да се използват младежи от 16 до 18 години. Децата до 16 години ще минават през младежкия отряд “Млад огнеборец“, после не се работи с тях и на практика те се откъсват от тази дейност, но те могат да станат млади доброволци, а после и доброволци, допълва комисарят.
С тези средства общините ще се разплащат с доброволците, когато участват в акции или обучение, посочи комисарят. Той допълни, че се наблюдава положителна тенденция - някой от общините планират средства към общинския бюджет за текущи средства на формированието. Областният управител проф. Любомира Попова заяви, че сме свидетели на положителни резултати през последните десет години, като проведените семинари са спомогнали за решаването на редица проблеми, а от изготвената национална програма се вижда желанието на органите на местната власт и на формированията да функционират в единство.


Соня Симеонова
4 Декември 2018 | 18:19
Тагове: доброволци, помощ, бедствия, обучение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook