Отбелязваме празника на Св. Николай Чудотворец
Празнична литургия за Деня на Св. Николай бе отслужена днес във всички православни храмове във Велико Търново. Десетки граждани, сред които и много именници днес почетоха празника, като посетиха храма „Св. Николай“.
Никулден е един от най-важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.
По цял свят има изградени храмове на Св. Николай, където богомолци от всички християнски доминанси почитат неговата памет, особено на днешния ден – 6 декември, допълни отец Славчо. Десетки граждани днес бяха част от светата литургия и запалиха свещ за здраве.
Стоян сподели, че редовно посещава храма, но по думите му, в днешно време все по-малко млади хора ходят на църква.
По традиция днес на празника се събира цялото семейство на трапезата.Задължително на Никулден на масата присъства шаран. Преданията казват, че Св. Никола спасява пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран – това е причината традиционно, именно риба да се яде на празника.
В храм Св. Николай за посетителите днес бе приготвен курбан.
Част от курбана, осветен в храма бе изпратен в болницата, където бе раздаден на болните. На днешния ден освен риба, канонът разрешава да се освещава и хляб и вино.
Храм Св. Николай отбеляза празника Никулден с много молитви, отслужване на бдение, света литургия и маслосвет.


Вяра Димова
6 Декември 2018 | 17:30
Тагове: Никулден, празник, църква, традиция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook