Петко Тюфекчиев: Ще плащаме 2 млн. лева по-малко, ако общинско предприятие се грижи за чистенето и косенето във Велико Търново
2 милиона лева по-малко ще плащаме, ако общинско предприятие се грижи за сметопочистването във В.Търново и няма да има нужда от дофинансиране. В момента частни фирми вземат 7 мил., лева, които не им стигат и се налага да се взимат пари от други пера на общината. Проблемът е, че с всяка изминала година парите се увеличават драстично. От тези сметки излиза, че на гражданин се пада по 100лв., данък смет. Това казаха общинските съветници от БСП във В.Търново.
Общинските съветници от БСП във В.Търново многократно са предлагали за сметопочистването изцяло да се грижи общинско предприятие, тъй като на него няма да се начислява ДДС и печалба и годишно ще се спестяват около 2 милиона лева. Общинарите припомниха, че в края на мандата на предишния кмет Румен Рашев, са останали спестени пари от такса смет около 3 млн., лева депозит, които са изхарчени, заради раздути разходи за косене на зелени площи, миене на улици и събиране на боклука. С всяка изминала година парите за тази дейност се увеличават драстично и те отиват за частни фирми, каза Петко Тюфекчиев
Общинския съветник Стоян Витанов показа документи, в които ясно личи шоковото увеличение на плащанията за косене на паркове, миене на улици и извозване на сметта. Само за 2018 г. за това са били отпуснати допълнително 2 млн. лв.
Витанов каза още, че таксата смет, която плащаме, може да бъде изразходвана само за тези дейности, които сега са поети от частници. Община Велико Търново може да въведе и своя система за разделно събиране и да печели от отпадъците, което сега прави безконтролно частна фирма. Това е един от лостовете да се контролира и ставката на данъка за сметта и да не се товарят гражданите с непосилни плащания, което ражда и данъчната миграция.


Соня Симеонова
19 Декември 2018 | 18:11
Тагове: Велико Търново, БСП, сметопочистване, финансиране

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook