Българските домакинства харчат 1,7% от бюджета си за алкохол
По данни на световната организация, която наблюдава производството и продажбите на алкохол, България е в топ 6 в света по консумация на спиртни напитки на глава от населението. Тук влиза и домашното производство. Статистиката сочи, че българина изпива по 14 литра твърд алкохол годишно. Вижте повече в следващия репортаж
Българските домакинства харчат средно 1,7% от бюджета си за алкохол, показват данни на Евростат. Разпределено на броя на населението консумираното количеството показва, че всеки българин изпива по 14 литра твърд алкохол годишно.
Според анализа на световната агенцията наблюдаваща продажбата и производството на алкохол България е и една от държавите с най-ниски цени и най-нисък акциз на алкохола, със солидно домашно производство. Домашно сварената ракия заема 60% от консумацията, която кумулативно е 81 млн. литра през миналата година, без в това число да бъдат включени изпитите бира и вино. Очаквано те са най-често консумираните напитки и сред анкетираните великотърновци, а средствата, които отделят за тях варират от 20 до 100лв.
По данни на Евростат, разходите за алкохол на страните от Европейският съюз надхвърлят 130 милиарда евро, което означава над 300 евро на жител, като тук не се включват разходите за алкохол в хотели и ресторанти. Най-много харчат за алкохол балтийските страни:Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Унгария и Финландия.


Соня Симеонова
3 Януари 2019 | 18:28
Тагове: алкохол, консумация, българи, бюджет

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook