КНСБ със сигнали за сексуален и психически тормоз
35-сигнала за сексуален и психически тормоз от шефовете си, са постъпили в Регионалния офис на КНСБ от работници и работнички от Великотърновска област. Това каза Областния координатор на КНСБ във В.Търново -Иванина Янкова. Сигналите са получени, както от жени, така и от мъже.
В последните години жертвите на секстормоз все повече набират смелост да споделят за случилото се и да потърсят възмездие. Първата институция, която потърпевшите избират е Конфедерацията на независимите синдикати в България .Проблемите, които се поставят в техните приемни вече не са за неизплатени и забавени заплати, а за сексуален и психически тормоз. Случаите са главно в заведения и в сферата на търговията и туризма. Те обаче нямат компетенция за намеса, за това съдействат за връзка с Комисията за защита от дискриминация, каза Иванина Янкова
Няма заведени дела от страна на работниците към работодателите във Великотърновско. Всички потърпевши са избрали тихо и мирно да прекратят трудовите си взаимоотношения с работодателя.
Според Янева, заради факта, че шефове си искали секс услуги от подчинените си вече имало и случаи на прекратени трудови договори, а санкциите са драстични. Най-голямата глоба за секстормоз в България , налагана някога от Комисията за защита от дискриминация, е наложена на управител на банков клон. Той е глобен с 4500 лева, затова, че тормозил своя служителка след връщането ѝ от майчинство.


Соня Симеонова
7 Януари 2019 | 16:50
Тагове: сексуален тормоз, работа, жалби, работници, КНСБ

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook