Община Велико Търново ще инвестира над 28 млн. в инфраструктура, образование и екология
Инвестиции за малко над 28 млн. лева предвижда община В. Търново за 2019 г. Те ще отидат за инфраструктура, строителство и ремонт на детска градина, спортни терени и канализация. Общината ще поеме и 3 милиона дълг. Общата рамка на бюджета е над 91 млн. лева. Това стана ясно на Общественото обсъждане на проекта за Общински бюджет 2019 във Велико Търново.
Рамката за проектобюджета на Общината за 2019 г., е рекордните 91 700 000 лева. 3 900 000лв., са извънбюджетни средства, което представлява 13% от общата инвестиционна програма. Финансовите параметри предвиждат ремонт на сгради собственост на общината, както и изграждането на детска градина в „Зона В“ със 120 места. Инвестицията ще бъде за 1 653 790 лв. Програмата включва възстановяване на покривите на 5 детски заведения и изграждането на пътна връзка между ул. Магистрална и кв. Бузлуджа. Включени са и редица новоизграждащи се улици в кв. „Картала“ и „Зона В“ и в кв. „Бузлуджа“. Изграждане на осветителна и укрепителна мрежа на ул. „Трапезица“. Предвидени са средства за инфраструктура и за малките населени места
В инвестиционната програма са включени средства за ремонт на стълбища, като приоритет ще бъдат стълбищата водещи към автогара „Юг“ и улица „Лазурна“. Заделени са пари и за поддръжка на изграденото видеонаблюдение както във В. Търново, така и в по-малките населени места.
Други важни инвестиции са изграждане на подземни съоръжения за сметосъбиране в стара градска част и за съдове за разделно събиране на отпадъци на домакинствата. 100 хил. лева ще бъдат похарчени за закупуването на нова вакуумна прахосмукачка, която ще се движи по улиците на града и ще бъде предоставена на общинската сметопочистваща фирма. Предвидени са пари за подземна тръбна мрежа и отводнителна система в с. Ресен, както и за закупуването на пикапи за Общинско предприятие “Зелени системи“. Професор Камарашев подчерта, че е в ход разработването на нов генерален план за организацията на движението във В. Търново.


Соня Симеонова
14 Януари 2019 | 18:22
Тагове: Велико Търново, община, бюджет, инфраструктура, образование, екология

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook