Великотърновският общински съвет подкрепи Бюджет 2019 и Инвестиционната програма. БСП гласува -против
С 29 гласа „за”, пет „против” и без въздържали се общинските съветници приеха проектът за бюджета на община Велико Търново . Гласуването бе предшествано от бурни дебати, като групата съветници от БСП за поредна година разкритикуваха инвестиционната програма и не подкрепиха бюджета.
Кметът Даниел Панов, изброи приоритетите на общината и значимите обекти, залегнали в инвестиционната програма. Той благодари на общинската администрация за неуморния труд през последните два месеца, за да изготви бюджета и разкритикува БСП, които са внесли предложенията си за Инвестиционната програма в последния момент.
Оказа се, че социалистите искат от Общината да предостави безплатен транспорт за пенсионерите, като посочената обаче сума, с която Общината да финансира това намерение, ще стигне само за 294 пенсионери. Друго инвестиционно предложение на БСП е за изграждането на многоетажен паркинг
Посоченият от социалистите терен, на който да се построи този паркинг, се оказа, че не е собственост на Община В.Търново, а на Великотърновската митрополия. Така след няколкочасови дебати общинските съветници приеха бюджета и инвестиционната програма за 2019 г.,
91,6 милиона лева е стартовият бюджет. Запазват се ставките на данък сгради и таксата за битови отпадъци. Променя се единствено методиката за налога за автомобили, в съответствие със законодателните изменения. 43,3 милиона лева е общата субсидия за делегирани от държавата дейности – с 6,7 милиона лева повече. Средствата за образование са 27,7 милиона лева, или с 4,8 милиона лева над тези за 2018 година. Увеличение на парите ще има за здравеопазване, култура и туризъм, социалните дейности и здравеопазването.
Местните и дофинансирани от държавата дейности са с 8,4 милиона лева повече спрямо 2018 година. Прогнозираните местни данъчни приходи са 20 милиона лева, още толкова е планът и за неданъчните постъпления. Общият размер на дълга е около 8% от собствените приходи на общината, при таван от 15%.


Соня Симеонова
31 Януари 2019 | 18:10
Тагове: община, сесия, гласуване, бюджет

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook