Десетки гости отпразнуваха Трифон Зарезан с местните жители в Сухиндол
Президентът на България Румен Радев и кметът на града инж. Пламен Чернев зарязаха лозите за здраве и берекет край Сухиндол. Десетки жители и гости от цялата страна уважиха празника, а местните облякоха народни носии и показаха Сухиндолските традиции.
Празничната програма в известния със своите лозаро-винарски традици град започна рано сутринта със Света литургия за благоденствие, след което всички жители и гости се събраха на площада, където празничната програма продължи. Кметът инж. Чернев откри тържеството и припомни, че празникът Трифон Зарезан е един от най-тачените празници за сухиндолци и традициите на този ден ще се съхраняват векове напред.
Държавният глава Румен Радев прие почетния караул и поздрави гражданите по повод празника на града и празника на лозарите и винопроизводителите.
Той припомни пред гостите и важна личност за града - Марко Вачков, предприемачът, който създава първата на балканския полуостров Лозаро-винарска кооперация.
Радев подчерта, че за развитието на модерно земеделие и производство само ентусиазъм и любов към земята не стигат. Необходими са законност, прозрачност, предвидима бизнес среда, модерно образование. Демографията е основен проблем на нацията и може да бъде решен само с общонационално усилие, допълни още държавният глава.
След приветствията всички празнуващи се отправиха към местността "Димчански завой", където по традиция се зарязват лозите. Празникаътпродължи в местност "Върбака". Там сухиндолци и гости играха традиционни български хора. Празненствата в града започват седмица по-рано и продължават до вечерта на 14-и февруари.


Вяра Димова
14 Февруари 2019 | 18:22
Тагове: Трифон Зарезан, празник, зарязване, лози, Сухиндол

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook