100 психично болни чакат да бъдат настанени в психиатричната клиника в Церова Кория
100 психично болни от областта чакат да бъдат настанени в психиатричната клиника в Церова Кория. Капацитетът на болничното заведение е за още 13 човека, а базата е обновена и разполага с всички удобства.
Психиатричната клиника в Церова Кория е в добро състояние след реконструкцията направена по Норвежки механизъм БГ 07. Клиниката разполага със защитено жилище, ВИП стаи със собствен санитарен възел, зали за занимания с пациенти, обособен център за клинични проучвания, ателие за терапии и опитно поле.
Голяма част от пациентите се изписват в добро здраве, но до голяма степен бъдещето им е в ръцете на държавните институции.
Юлиян Маринов е на 41 години и страда от шизофрения. В психиатричната клиника е от 7 години. Заради видимо подобреното му състояние и поведение, персоналът на клиниката му възлага отговорни задачи. Той е твърдо убеден, че това ще помогне за реализацията му занапред.
Много от болните, извършили престъпления, са били пациенти в някоя от клиниките в страната, но месеци или години след като са постъпили и са се стабилизирали, те са били изписани. В България обаче няма институция, която да проследява какво е състоянието им и дали то се влошава. Така повечето от тях могат да се върнат в лечебното заведение след като отново извършат престъпление. Все още има и психично болни, които въпреки подобреното им здравословно състояние, живеят в психиатрии, тъй като нямат дом и близки, при които да се приберат.
Все по-малко млади медици избират да специализират в психиатричните клиники у нас, тъй като заплащането е много ниско.
Клиниката има капацитет за още 13 човека, а хората в областта, които трябва да бъдат настанени за лечение са 100.


Соня Симеонова
21 Февруари 2019 | 16:20
Тагове: Церова Кория, психично болни, клиника, пациенти

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook