Липсват обучени кадри за реставриране на паметници на културата
Липсват обучени кадри, които да работят за реставрацията на паметниците на културата.Съвременните майстори нямат способностите на старите майстори и това оказва голямо затруднение. Това каза арх. Румяна Брайнова тази сутрин в Прозорец към деня. Вижте повече.
Общо 35 хиляди са установените и декларирани паметници на културата в България. Голяма част от тях спадат в територии наречени архитектурни резервати. Един такъв е старата част на В.Търново. Не всички къщи в него са обявени за паметници на културата.
Ако собствениците на имоти-паметници желаят да правят ремонти, да строят или реставрират имота си, трябва да имат разрешителни от институциите и най-вече от главния архитект на града, което е записано в Закона за устройство на територията. Един от проблемите за реставрирането на паметник на културата е откриването на собствениците и тяхната възможност да го направят. Друг още по-голям проблем се оказва липсата на майстори за специфичната каменна зидария.
Контролът при реставрирането на паметници на културата трябва да бъде засилен, най-вече заради неумението на майсторите, допълни още арх. Брайнова


Соня Симеонова
25 Март 2019 | 17:37
Тагове: архитектура, паметници, реставрация, собственици

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook