40 души измериха кръвната си захар на паметника "Асеневци" във Велико Търново
Велико Търново стана част от трансграничната инициатива „Поход срещу диабета по суша, въздух и вода“. Кампанията е насочена към превенция и информираност. Тя се провежда от 30 март до 6-ти април в помощ на българските деца с диагнозата диабет тип 1. Около 40 желаещи да измерят кръвната си захар днес се събраха на паметника „Асеневци“ във Велико Търново.
Националната кампанията е под мотото „Поход срещу диабета“ и продължава в рамките на 7 дни по суша, въздух и вода. Идеята на кампанията е с развлекателни събития да насочи вниманието на максимален брой българи към превенция на болестта и грижа за собственото здраве, като предостави информация и възможност за безплатни тестове за нивата на кръвната захар на всеки желаещ.
Сухопътният маршрут на кампанията обхваща над 20 общини на територията на България и Румъния, а любителите на водните спортове се включват и в похода чрез водни инициативи по Дунав. В подножието на паметника "Асеневци" бе особен кът за безплатно измерване на кръвната захар. Присъстващите получаваха и брошури с информация за заболяването.
В рамките на благотворителната инициатива се събират средства, с които да се закупят сензори с трансмитери, с които да може да се следи на всеки три минути нивото на кръвната захар на децата. А това се оказва безкрайно важно за тях.
По данни на Националния център по диабет, голям брой деца в България живеят с болестта и съвременните технически средства са единственият им шанс за нормален живот.
Утре благотворителната инициатива продължава в Русе, след което ще премине в Румъния.


Вяра Димова
2 Април 2019 | 19:39
Тагове: диабет, кампания, превенция, изследване, болест

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook