Проф. д-р Веселин Методиев представи книгата си "Един много добър човек. Константин Стоилов и политическата добродетел"
Проф. Д-р Веселин Методиев представи последната си книга „Един много добър човек. Константин Стоилов и политическата добродетел" пред търновска аудитория. Той споделя, че винаги се е вълнувал от въпроса защо бягаме от светлите примери в миналото си като държава и общество. Представянето на книгата е във връзка със 140-годишнината от Търновската конституция.
Книгата е портрет на един от строителите на съвременна България, останал по-малко известен. Два пъти е бил министър-председател, основател на народна партия. Той е отлично образован, подготвен, с модерни възгледи за политиката, парламентаризма и за ролята на правителството и администрацията, държи на почтеността в политиката.
В началото на книгата на проф. Методиев се цитират думите на Петко Каравелов.
И тримата са били в различни комбинации във властта, но Каравелов и Стоилов дълготрайно са политически противници, допълва проф. Методиев.
След излизането на книгата „Един много добър човек. Константин Стоилов и политическата добродетел" от печат тя се изчерпва много бързо. Според проф. Методиев хората имат нужда от разказ за доброто
В книгата авторът представя Константин Стоилов като български патриот и политик от европейски мащаб, поне поради две причини. Първо, виждането му за силата на малката държава. Нейното величие той вижда в нравствените ù възможности. И втората - размислите му за принципа на народностното и принципа на човечното.


Вяра Димова
11 Април 2019 | 18:17
Тагове: Константин Стоилов, книга, политика, държава

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook