Великотърновци се гордеят с богатата история на града
Великотърновци се гордеят, че живеят в Старопрестолният град и смятат, че Търновската конституция е голям дар за България. Според голяма част от жителите на града признанието- историческа и духовна столица идва с голямо закъснение.
Великотърновци са категорични, че когато видиш града на живо обаянието му се запечатва за дълго в съзнанието, а амфитеатралната архитектура предизвиква възторг. Многобройните исторически забележителности и приноса на възрожденските личности за величието на града го нареждат сред една от най-желаните туристически дестинации
Според Великотърновци, българската история, духовност и култура събрани в Старопрестолният град най-накрая са оценени по достойнство.
По-възрастните жители на града припомниха, че след Освобождението именно във Велико Търново е свикано Учредителното събрание , призвано да възроди независимия политически живот на България. Приетата от Учредителното събрание Търновска Конституция остава за следващите поколения, а най-важните актове на новата българска държава като манифестът на княз Александър Батенберг за Съединението на Княжество България с Източна Румелия и обявяването на българската независимост от цар Фердинанд, са били обявявани именно в Търново.


Соня Симеонова
16 Април 2019 | 19:17
Тагове: Велико Търново, история, култура

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook