Над 30 души са задържани при спецакция срещу „ало“ измамите в България и Румъния
При мащабна спецакция на Полицията и Жандармерията днес в Горна Оряховица е разбита група за телефонни измами. Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев след операцията в два квартала в железничрския град, в София и в Румъния. В Горна Оряховица бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
Иван Гешев обясни, че специализираната операция и действията по разследването са проведени под надзора на Специализираната прокуратура, като това е най-голямата установена организирана престъпна група, занимаваща се с "ало" измами. Операцията е проведена на територията на София, Велико Търново и Румъния.
Той поясни, че тъй като те са от най-ниското йерархично ниво, ще е необходимо повече време за събиране на доказателства след получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските власти.
До специализираната операция се е стигнало след анализ, извършен от правителството, с участието на главния прокурор и МВР с цел повишаване ефективността на работата на "ало" измамите.
По думите на главният секретар на МВР Ивайло Иванов в проведената акция днес са участвали над 150 служители.
Организаторът на групата за "ало" измамите е български гражданин, това показва анализа от събраните доказателства. Той добави, че разследването по случая е започнало от полицията във Велико Търново още през 2017 година. След като мащабите напускат територията на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, в случая се включват Главна дирекция "Национална полиция" и Специализираната прокуратура, както и властите в Румъния.
До момента има доказателства за нанесени щети от "ало" измамите в размер на 2 млн. лв.


Вяра Димова
18 Април 2019 | 18:23
Тагове: спецакция, жандармерия, измамници, разследване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook