Ловеч отбелязва своя празник – 11 май
Ловеч посрещна празника си в деня за почит на светите братя Кирил и Методий – 11 май. Пред едноименния катедрален храм кметът на общината Корнелия Маринова посрещна делегации от побратимените градове Ерфурт и Рязан, от гр. Колашин, Черна Гора, митрополит Евлогий от Руската федерация, посланиците на Палестина и Черна гора, депутати и кметове на общини.
Празничната програма започна с Божествена света литургия в Катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" отслужена от митрополит Гавриил в съслужие с митрополит Евлогий от Русия. Празничната програма продължи пред катедралния храм. Началото бе с военен ритуал и тържествено издигане на знамето на Община Ловеч, което направи кметът Корнелия Маринова. Прозвуча и "Върви, народе възродени" – химн на българската просвета.
Тя подчерта напредналия стадий на реализация на общинската програма на интегрирания план за градско възстановяване и развитие и обясни, че Ловеч вече е поел по пътя на прогреса и развитието, вследствие на успешно провежданите политики на общинското ръководство.
В чест на празника бяха отличени културни дейци, хорови и танцови състави. Аплодисменти получиха и обичаният актьор Йосиф Сърчаджиев и колегата му от Ловешкия драматичен театър Ленко Гурков, които бяха наградени с почетен медал на Ловеч.
Тържествената церемония на площада завърши с голямо българско хоро.


Вяра Димова
11 Май 2019 | 17:59
Тагове: Ловеч, празник, честване, мероприятия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook