Посланикът на Словакия посети ВТУ
Извънредния и пълномощен посланик на Словашката република в България се срещна с ректора на ВТУ и със студентите, изучаващи словашки език и култура. А те се запознаха с лекция за съвременна Словакия: за развитието й като членка на Европейския съюз, за възможностите за специализации и за работа чрез компетенциите по словашки език в България, Словакия и в Европейския съюз.
По време на разговора си с проф. Христо Бонджолов Негово превъзходителство се ангажира да проведе разговори със словашки компании, които да предложат стаж на български студенти, изучаващи словашки език. При посещението си посланикът направи дарение от името на Словашкото посолство.
Според него българските студенти имат големи перспективи в Словакия, поради общото Европейско политическо пространство. Студентите имат възможността да изпълват това пространство, независимо дали това е в икономическо, или в културно отношение.
Изучаването на словашки език във ВТУ започва през 1979 г., когато е открит първият лекторат по словашки език в български университет по междудържавна спогодба.
Студентите, изучаващи словашки език, литература и култура, активно се включват в различни програми за усъвършенстване на знанията си като стипендианти на словашката страна или чрез европейската програма за мобилност Еразъм+.


Вяра Димова
14 Май 2019 | 18:23
Тагове: Словакия, посланик, ВТУ, студенти, лекция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook