Над 100 човека си направиха безплатни изследвания в центъра на града
Над 100 човека се включиха в кампанията "Клиника на открито" и си направиха безплатни изследвания в парк "Марно поле". Организатори са Община Велико Търново, Регионалната здравна инспекция и Филиалът на Медицински университет – Варна. Инициативата е насочена към хроничните незаразни болести, които са основна причина за висока смъртност в цялата страна.
На място студенти от Филиал – Велико Търново на Медицински университет – Варна и експерти от РЗИ – Велико Търново измериха кръвната захар и кръвното налягане, изследваха дишането със спирометър, ръста и теглото на желаещите и анонимни изследвания за СПИН.
Инициативата е посветена на майските празници на здравето – 12 май -Денят на сестринството, 17 май -Денят на хипертонията, 19 май - Световният ден за борба със затлъстяването и 31 – Световния ден срещу тютюнопушенето. Основната цел на клиниката е да насочи човека към по-задълбочен анализ на неговото здравно състояние.
От своя опит д-р Светлана Моминска споделя, че някои от българите са много фиксирани върху своето здраве, поради това често изпадат в крайности и правят грешки. А други крайно неглижират.
Освен това специалистите разпространяват и здравно-образователни материали. Инициативата се реализира за пета поредна година, в рамките на общинската програма "Здрави деца в здрави семейства".


Вяра Димова
16 Май 2019 | 18:21
Тагове: клиника, изследване, здраве, пациенти

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook