НВУ „Васил Левски“ дари бюст на Христо Ботев на Община Велико Търново
Националният военен университет „Васил Левски” дари на Великотърновската общественост бюст на Христо Ботев. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов и началникът на университета бригаден генерал Пламен Богданов официално подписаха договора за дарение. Волята на дарителя е бюстът да бъде монтиран в пространството пред сградата на Български пощи.
Преди години паметникът се е намирал в двора на старото военно училище в града, но от доста време не е показван пред широката общественост. Това припомни началникът на Военния университет бриг. ген. Пламен Богданов. За връзката на великия революционер със старата българска столица припомни доц. д-р Марко Златев.
Тогава тя се намира в София. През 1950 е преместена във Велико Търново и заема района на Старото военно училище. Именно там е бил поставен бюстът на Ботев. След преместването на военното училище бюстът е бил поставен в бившето сержантско училище, а след това е прибран в университета, където е съхраняван 40 години. Доц. Златев подчерта, че автор на монумента не е Венелин Василев, както се смяташе до сега. Благодарност от страна на Общината отправи кметът на Велико Търново.
Той благодари за доброволния труд на архитект Драгомир Йосифов и на фирмата изпълнител, която оформя пространството, в което ще бъде поставен паметника, висок 3,20 м. Официалното откриване ще е на 2 юни – Денят на Ботев.


Вяра Димова
20 Май 2019 | 16:38
Тагове: НВУ, паметник, Христо Ботев, община

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook