Откриха паметника на Христо Ботев във Велико Търново навръх 2-ри юни
След повече от 40 години във Велико Търново отново има паметник на Христо Ботев. Днес той официално бе открит в центъра на града.
Програмата по повод 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, започна с изпълнения на Смесен хор за обработен фолклор "Пъстра китка" - село Самоводене, с художествен ръководител маестро Георги Янков.
В 12 часа с вой на сирени и минута мълчание търновци отдадоха почит на героите.
След минута мълчание паметникът на Христо Ботев официално бе открит на централната улица „Христо Ботев". Монументът откри градоначалника инж. Даниел Панов, заедно с ученици, извървели маршрута „По стъпките на Ботевата чета” и възпитаници на ОУ „Христо Ботев”. Освещаване на монумента извърши свещеник Давид Йовчев.
Той припомни че веднага след Освобождението именно старите търновци са тези, които първи почитат паметта на националния герой и загиналите за свободата.
Венци и цветя на признателност поднесоха представителите на държавната и местната власт, началници на образователни институции, представители на граждански организации, общественици, жители и гости на града.
Общоградският ритуал продължи пред паметник "Майка България" с литературна композиция „Спасена памет“, посветена на 143 години от гибелта на Христо Ботев и изпълнена от Михаела Стоянова, Белослава Маринова и Иван Брайнов – ученици от ПМГ „Васил Друмев“. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на признателност. По същото време часови застанаха и на паметниците на Васил Левски, на обесените, на Стефан Стамболов, монумента "Велчова завера", паметната плоча на загиналите, както и на гробовете на Венета и Иванка Ботеви, където също бяха положени цветя.


Вяра Димова
2 Юни 2019 | 14:34
Тагове: Христо Ботев, паметник, празник

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook