Подготвят 13-то издание на празника на горнооряховския суджук
13-то издание на горнооряховски суджук предстои на 7, 8 и 9 юни в Горна Оряховица. Празникът се организира от община Горна Оряховица, Исторически музей в града и фирмите произвеждащи горнооряховския деликатес. Горнооряховският суджук е първият защитен български кулинарен продукт със сертификат за специфично географско указание в Европейския съюз, получено през 2011 година.
Традиционно през трите дни се залага на богата фолклорна програма от местни и гостуващи състави. Различни игри и викторини, свързани с историята на деликатеса също ще бъдат неразделна част от празника.
Предвидени са и много награди. Освен горнооряховския суджук, общината е приготвила и голям набор от сувенири.
Първата вечер от програмата на празника включва фолклорна програма с участието на оркестър“Здравец“ и Нелина. На 8 юни всички гости и жители на града ще весели Димитър Аргиров, оркестър "Експрес бенд", Жоро Любимеца и Валя. А наа 9-ти юни фолклорната програма продължава с участието на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", Албена Вескова и Крум Крумов.
Новост тази година в празника е и участието на набиращия популярност Крум Велев, който се занимава с нестандартно правене на скулптори с моторна резачка. Той ще направи скулптора, която ще остане като част от историята на празника. А триизмерен стенопис на стогодишна работилница за суджук е част от експозицията на музея в Горна Оряховица, посветена на горнооряховския суджук, който всички желаещи могат да видят.


Вяра Димова
3 Юни 2019 | 18:58
Тагове: Горна Оряховица, празник, суджук, програма

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook