40% от мъжете и 18% от жените са пушачи
40% от мъжете и 18% от жените в България пушат всеки ден. Това показват данни на Националния статистически институт. Най-голям е делът на мъжете и жените пушачи на възраст между 25 и 44 години или близо 50% при мъжете и 32,7% при жените. Колко отделяме месечно за цигари и влияят ли цените върху пушенето на българина, вижте.
Въпреки многото налична информация за вредата от пушенето голяма част от пушачите не успяват да спрат цигарите или избират да не го правят.
Представителите на силния пол пушат средно по 17 цигари на ден, а на нежния пол - по 13 цигари дневно. В началото на миналия месец цените на някои цигари се повишиха. Така разходите на част от пушачите скочиха. Според други обаче увеличението не прави впечатление и не утежнява месечния бюджет.. За анкетираните покупката на кутия цигари на ден от месечния им бюджет излиза между 100 и 200 лева, зависимост от пристрастеността и марката цигари.
Повечето от хората са на мнение, че каквито и да са цените на цигарите те не биха ги ориентирали към спиране на пушенето.
А други споделят, че това може да окаже влияние, но след време.
Нараства и броят на непълнолетните пушачи - 42 на сто от момичетата и 31 на сто от момчетата на възраст между 13 и 16 години пушат.
Общият дял на пушачите в България е 28%, а за Европейския съюз той е 19%. Според световната здравна организация милиони души годишно умират от тютюнопушене. 40 на сто от жертвите умират от заболявания на белите дробове, а един милион от т.нар. пасивно пушене.


Вяра Димова
4 Юни 2019 | 18:59
Тагове: тютюнопушене, навик, цигари, пушачи

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook