Над 4 000 изпълнители ще се включат в 15-тото издание на Петропавловския събор
Любителски и професионални колективи и индивидуални изпълнители, представящи народното творчество в цялото му многообразие ще участват на 15-тия национален Петропавловски събор на народното творчество на 22 и 23 юни. Символичен домакин на тазгодишното издание на събора е община Лясковец. Откриването тази година ще уважи и президента на България Румен Радев.
В рамките на два дни всички записали се състави и участници да покажат своите изпълнения. Поради непрекъснато нарастващия брой участници, съборът се провежда на две сцени. Официалното откриване ще е на 22 юни от 11:30 часа, а програмата на двете сцени и в двата дни започва в 08:30 часа и ще продължи до късните часове на деня. Участие тази година ще вземат над 220 фолклорни групи от всички краища на България с близо 4 000 изпълнители.
Най-възрастният участник тази година е на 88 години, а най-малкия на 4 години. Съборът има конкурсен характер и награден фонд.
Гост изпълнител тази година е народният певец Здравко Мандаджиев.
Началото на Петропавловския събор на народното творчество с участието на фолклорни колективи от областта се поставя през 1993 година от общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица. До 1995 година се провежда ежегодно. А от 1997 година е национален и се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира "Св. Св. Петър и Павел".


Вяра Димова
17 Юни 2019 | 18:17
Тагове: Петропавловски манастир, събор, програма, участници, състави

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook